images3persgroep.jpg
24 okt '19

Bekendmaking locaties Panorama Lokaal op Dutch Design Week

Welke locaties doorgaan naar de tweede ronde van Panorama Lokaal, wordt op 24 oktober bekend gemaakt op de Dutch Design Week in Eindhoven. Vertegenwoordiger van gemeenten, woningcorporaties en andere partijen die een locatie hebben aangemeld zijn van harte welkom om bij de bekendmaking aanwezig te zijn. Ook ontwerpers en andere professionals die oplossingen willen bedenken voor de locaties van Panorama Lokaal zijn uitgenodigd in Plug-in-City paviljoen op strijp S.
Tijdens de bijeenkomst maakt Rijksbouwmeester Floris Alkemade (voorzitter van het College van Rijksadviseurs) bekend welke locaties doorgaan. Naast Tilburg en Haarlem kunnen er nog maximaal 5 locaties verder om een uitvraag te definiëren die multidisciplinaire ontwerpteams uitdaagt om met innovatieve oplossingen te komen.

PROGRAMMA

13.30: Inloop met koffie en thee

14.00: Welkom

14.10: Luister eens, klopt het nog?
Presentatie van het College van Rijksadviseurs (Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Rijksadviseurs Daan Zandbelt en Berno Strootman) waarin zij een toelichting geven op Panorama Nederland en op de ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal. Aansluitend maken ze bekend welke vijf locaties - naast Tilburg en Haarlem - zijn geselecteerd voor Panorama Lokaal.

14.25 1 million homes
Marja Elsinga (TU Delft) geeft een presentatie waarin zij een reflectie geeft op het totaal aan aanmeldingen. Daarnaast legt ze uit wat het project 1 million homes kan betekenen voor deelnemers aan de prijsvraag.

14.45: Samenwerken aan gedeeld verlangen
Tilburg en Haarlem zijn als testlocaties voor de prijsvraag al eerder gestart met de voorbereidingen. Ronald Camstra (Pre Wonen, Haarlem) en Maudy Keulemans (gemeente Tilburg) geven een inkijkje in hoe zij werken aan samenwerking.

15.00: Klopt! Hier liggen kansen
De presentatie van de locaties op de Dutch Design Week is tegelijkertijd de start van de oproep aan ontwerpers, stadmakers en andere professionals om zich alvast aan te melden. Een aantal ontwerpers neemt alvast een voorschot op de kansen die er liggen in een presentatie van 7 minuten.
Column door Francesco Veenstra (architectenbureau Vakwerk) over de kansen om te ontwerpen aan de stadsranden en de samenhang van woonwijk en buitengebied.
Presentatie door Marcel Barzilay en Ruben Ferwerda (Barzialy+Ferwerda) over hun onderzoek naar het programma Experimentele Woningbouw uit de jaren 70.

15.30 Slotwoord
Interview met Erik Jan van Kempen, Directeur-Generaal van het ministerie van BZK)

aanmelden