English summary
Prijsuitreiking (via livestream)
nieuws

Winnaars Panorama Lokaal bekend

24 nov '20
Vandaag zijn de zeven winnaars bekend gemaakt van Panorama Lokaal, de ontwerpprijsvraag die de randen van de stad klaar wil maken voor de toekomst. 21 teams maakten de afgelopen maanden plannen voor Bargeres in Emmen, Mosterdhof in Westervoort, Rotterdam Beverwaard, De Westwijk in Vlaardingen, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Haarlem Schalkwijk en Tilburg Noord.
lees verder...
panoramalokaal.jpg
nieuws

Stadsranden bieden ruimte voor opgaven van nu

24 sep '20
De stadsranden bieden voldoende kansen om de urgente ruimtelijke en maatschappelijke opgaven van deze tijd aan te pakken. Hier is ruimte voor verdichting, zonder dat het ten koste gaat van groen en woongenot. Door nieuwe woningtypes toe te voegen, kunnen mensen doorgroeien in hun wijk. Betere verbindingen met het buitengebied vergroten de leefbaarheid en de identiteit van de wijk. De vaak noodzakelijke aanpak van openbare ruimte, infrastructuur en riolering bieden volop aanleidingen om deze wijken klimaatbestendig te maken.
lees verder...
palofase21518x1080pxlocatiesjulianadorpk.jpg
nieuws

Julianadorp: van droom naar realiteit

13 jul '20
Lokale coalities spelen een belangrijke rol in Panorama Lokaal. Zij hebben de vraag aan de ontwerpteams geformuleerd. Deze coalities bestaan uit de gemeente, wooncorporaties, en andere partijen die een belangrijke rol spelen in de wijk. In Julianadorp is stichting ONS (ontspanning, natuur en sport) onderdeel van de coalitie: een samenwerkingsverband van lokale verenigingen en partijen die samen een multifunctioneel terrein willen realiseren, waar dorpers samen kunnen ontspannen en sporten.
lees verder...
Tilburg Noord
nieuws

Tweede ronde ateliersessies: Veelbelovend en inspirerend

2 jul '20
De ontwerpteams van Panorama Lokaal presenteerden de afgelopen twee weken hun tussentijdse inzichten aan een publiek van stakeholders, juryleden en bewoners. Veelbelovende en inspirerende voorstellen om woonwijken en het buitengebied toekomstbestendiger te maken. Ondanks de beperkingen door corona was het in de meeste gevallen weer mogelijk om elkaar op locatie te ontmoeten. Voor de teams resteert nog maar twee weken om de feedback te verwerken in de definitieve plannen.
lees verder...
PALObeeldcampagnefase25333x333website1.jpg
nieuws

Aangepaste planning vanwege maatregelen coronavirus

9 apr '20
Vanwege de coronamaatregelen is de planning voor Panorama Lokaal aangepast. De teams krijgen nu tot uiterlijk 14 juli de tijd om hun plannen in te zenden, in plaats van een oplevering van de plannen op 24 april. Na de zomervakantie worden de plannen gepresenteerd aan de verschillende jury’s en lokale belangstellenden, waarna de winnaars op 24 september worden bekend gemaakt.
lees verder...
Wijkronde in Vlaardingen
nieuws

Eerste ronde ateliersessies afgerond

9 mrt '20
De eerste ateliersessies zijn een feit. Op uitnodiging van de zeven coalities bezochten de geselecteerde ontwerpteams de afgelopen weken de locatie waarvoor ze de komende tijd aan de slag gaan. Doel van de ateliersessies is de ontwerpteams te voeden met alle informatie die ze nodig hebben om tot een mooi ontwerpplan te komen
lees verder...
fullsizeoutputf4b8.jpeg
nieuws

Kick off bijeenkomst Panorama Lokaal

19 feb '20
De tweede fase van de prijsvraag Panorama Lokaal is officieel van start gegaan. Donderdag 13 februari vond de kick off bijeenkomst plaats in Utrecht. 21 geselecteerde teams gaan de komende maanden aan de slag om nieuwe energie te geven aan de wijken Mosterdhof in Westervoort, Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg-Noord, Westwijk in Vlaardingen.
lees verder...
PALOfase21200x628pxalgemeenklopt3.jpg
nieuws

Geselecteerde teams bekend gemaakt

7 feb '20
De teams die zijn geselecteerd voor de ontwerpfase van Panorama Lokaal zijn vandaag bekend gemaakt. De jury’s hebben per gemeente drie teams geselecteerd. Deze teams gaan de komende maanden aan de slag om nieuwe energie te geven aan de wijken Mosterdhof in Westervoort, Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg-Noord, Westwijk in Vlaardingen.
lees verder...
Foto: Riesjard Schropp
nieuws

Aedes: problemen in achterstandswijken nemen toe

6 feb '20
Achterstandswijken in Nederland? Die zijn dichterbij dan ooit. De leefbaarheid in buurten met veel corporatiewoningen gaat harder achteruit dan verwacht. Mensen voelen zich onveiliger, de overlast neemt heftiger vormen aan en dat maakt de oplossingen complexer. Veel buurten staan op het punt te veranderen in probleemgebieden als we nu niet ingrijpen. Dat stelt de Aedes, de vereniging van woningcorporaties en partner van de ontwerpprijsvraag van Panorama Lokaal.
lees verder...
PALObeeldcampagnefase22000x1250website1.jpg
nieuws

Grote belangstelling voor Panorama Lokaal

21 jan '20
De inschrijving voor de prijsvraag Panorama Lokaal is gesloten. Meer dan 140 aanmeldingen zijn binnengekomen, verdeeld over de zeven gemeenten. De initiatiefnemers van Panorama Lokaal zijn blij met de grote respons om aan de slag te gaan om deze wijken en het buitengebied toekomstbestendig te maken.
lees verder...
Extravergoeding.jpg
nieuws

Extra geld voor winnende teams

9 jan '20
Er is voor elk van de zeven prijsvragen een extra bedrag van € 10.000 ter beschikking gesteld. Met de extra bijdrage onderstrepen de initiatiefnemers van Panorama Lokaal het belang van deze opgaven. Het bedrag wordt verstrekt aan de zeven winnaars van de prijsvragen en is bedoeld als stimulans voor het vervolg.
lees verder...
201504091443669243.jpg
nieuws

Kick off bijeenkomst op 13 februari in Utrecht

9 jan '20
Op 13 februari gaat de ontwerpfase van Panorama Lokaal van start in Villa Jongerius in Utrecht. Zowel teams die zijn geselecteerd voor de zeven locaties als de lokale coalities die de prijsvragen hebben uitgeschreven worden hiervoor uitgenodigd.
lees verder...
PALOfase21200x628pxalgemeenhoemaakjij2.jpg
nieuws

Ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal van start

9 dec '19
Architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en andere creatieve denkers kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor Panorama Lokaal: zeven ontwerpprijsvragen om woonwijken klaar te maken voor de toekomst. In Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg Noord, Westwijk in Vlaardingen en Mosterdhof in Westervoort kunnen ontwerpteams aan de slag om nieuwe energie te geven aan de randen van de stad.
lees verder...
IMG20191111WA0003.jpg
nieuws

Panorama sessies in volle gang

17 nov '19
Panorama Lokaal heeft in de eerste ronde zeven locaties geselecteerd. Zeven woonwijken - aan de rand van stad en groen – met overeenkomsten, maar ook met veel verschillen. Voor iedere locatie wordt de komende weken en ontwerpvraag geformuleerd. Om deze vragen zo goed mogelijk te beschrijven, worden er in oktober en november in de wijken Panoramasessies gehouden.
lees verder...
PALObeeldcampagnefase22000x1250website1.jpg
nieuws

Klopt! Hier liggen kansen

24 okt '19
Architecten, stadmakers en andere creatieve denkers kunnen de komende maanden aan de slag om zeven woonwijken klaar te maken voor de toekomst. Deze wijken uit de jaren 60,70 en 80 – gelegen op de rand van stad en groen – zijn geselecteerd voor Panorama Lokaal. Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg Noord, Westwijk in Vlaardingen en Mosterdhof in Westervoort.
lees verder...
tudelftbouwkundedelft08.jpg
nieuws

Samenwerking gestart met TU Delft

1 okt '19
Panorama Lokaal gaat samenwerken met de Bouwkunde faculteit van de TU Delft. Een team van docenten en onderzoekers van de TU Delft volgt het prijsvraag traject, reflecteert op de vraagstellingen van de locaties en analyseert de oplossingen in de tweede ronde.
lees verder...