English summary
PALOfase21200x628pxalgemeenklopt3.jpg
nieuws

Geselecteerde teams bekend gemaakt

7 feb '20
De teams die zijn geselecteerd voor de ontwerpfase van Panorama Lokaal zijn vandaag bekend gemaakt. De jury’s hebben per gemeente drie teams geselecteerd. Deze teams gaan de komende maanden aan de slag om nieuwe energie te geven aan de wijken Mosterdhof in Westervoort, Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg-Noord, Westwijk in Vlaardingen.
/actueel/nieuws;lees verder...
Foto: Riesjard Schropp
nieuws

Aedes: problemen in achterstandswijken nemen toe

6 feb '20
Achterstandswijken in Nederland? Die zijn dichterbij dan ooit. De leefbaarheid in buurten met veel corporatiewoningen gaat harder achteruit dan verwacht. Mensen voelen zich onveiliger, de overlast neemt heftiger vormen aan en dat maakt de oplossingen complexer. Veel buurten staan op het punt te veranderen in probleemgebieden als we nu niet ingrijpen. Dat stelt de Aedes, de vereniging van woningcorporaties en partner van de ontwerpprijsvraag van Panorama Lokaal.
/actueel/nieuws;lees verder...
PALObeeldcampagnefase22000x1250website1.jpg
nieuws

Grote belangstelling voor Panorama Lokaal

21 jan '20
De inschrijving voor de prijsvraag Panorama Lokaal is gesloten. Meer dan 140 aanmeldingen zijn binnengekomen, verdeeld over de zeven gemeenten. De initiatiefnemers van Panorama Lokaal zijn blij met de grote respons om aan de slag te gaan om deze wijken en het buitengebied toekomstbestendig te maken.
/actueel/nieuws;lees verder...
Wethouders deelnemende locaties v.l.n.r. Floor Roduner, Mario Jacobs, Ivana Somers, Bert Wijbenga, Jisse Otter, Heleen Keur  en Hans Sluiter
blog

Zeven locaties, zeven enthousiaste wethouders

9 jan '20
Wat is voor wethouders reden mee te doen aan deze prijsvraag? En wat is hun intentie?
In dit overzicht geven de betrokken wethouders van de locaties inzicht in wat zij beogen met hun deelname aan Panorama Lokaal.
/actueel/blog;lees verder...
Extravergoeding.jpg
nieuws

Extra geld voor winnende teams

9 jan '20
Er is voor elk van de zeven prijsvragen een extra bedrag van € 10.000 (excl. btw) ter beschikking gesteld. Met de extra bijdrage onderstrepen de initiatiefnemers van Panorama Lokaal het belang van deze opgaven. Het bedrag wordt verstrekt aan de zeven winnaars van de prijsvragen en is bedoeld als stimulans voor het vervolg.
/actueel/nieuws;lees verder...
PALOfase21200x628pxalgemeenhoemaakjij2.jpg
nieuws

Ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal van start

9 dec '19
Architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en andere creatieve denkers kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor Panorama Lokaal: zeven ontwerpprijsvragen om woonwijken klaar te maken voor de toekomst. In Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg Noord, Westwijk in Vlaardingen en Mosterdhof in Westervoort kunnen ontwerpteams aan de slag om nieuwe energie te geven aan de randen van de stad.
/actueel/nieuws;lees verder...
PALObeeldcampagnefase22000x1250website1.jpg
nieuws

Klopt! Hier liggen kansen

24 okt '19
Architecten, stadmakers en andere creatieve denkers kunnen de komende maanden aan de slag om zeven woonwijken klaar te maken voor de toekomst. Deze wijken uit de jaren 60,70 en 80 – gelegen op de rand van stad en groen – zijn geselecteerd voor Panorama Lokaal. Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg Noord, Westwijk in Vlaardingen en Mosterdhof in Westervoort.
/actueel/nieuws;lees verder...
Erik Jan van Kempen, Directeur Generaal Omgevingswet
blog

Blog Erik Jan van Kempen: Van wijken van toen, naar de iconische wijk van de toekomst

1 okt '19
Erik Jan van Kempen is Directeur – Generaal bij het Ministerie van BZK. Voor Panorama Lokaal schreef hij een blog over veranderopgaven waar de woonwijken voor staan: ‘van wijken van toen, naar de iconische wijk van de toekomst’
/actueel/blog;lees verder...
tudelftbouwkundedelft08.jpg
nieuws

Samenwerking gestart met TU Delft

1 okt '19
Panorama Lokaal gaat samenwerken met de Bouwkunde faculteit van de TU Delft. Een team van docenten en onderzoekers van de TU Delft volgt het prijsvraag traject, reflecteert op de vraagstellingen van de locaties en analyseert de oplossingen in de tweede ronde.
/actueel/nieuws;lees verder...
Berno Strootman, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving
blog

Blog Berno Strootman: versterk de verbinding tussen stad en landschap

6 sep '19
Landschapsarchitect Berno Strootman is sinds september 2016 Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. Hij is - als lid van het College van Rijksadviseurs - één van de initiatiefnemers van Panorama Lokaal. In deze blog licht hij toe waarom het belangrijk is om stad en landschap beter met elkaar te verbinden.
/actueel/blog;lees verder...
bouwenaansocialestructurenRdV.jpg
blog

Blog Anke van Hal: ‘Laten we de complexiteit omarmen.'

6 sep '19
Anke van Hal is hoogleraar duurzame energie aan de Business Universiteit Nyenrode, In het najaar neemt zij deel aan de panoramasessies om locaties te helpen een uitdagende en innovatieve opdracht voor ontwerpteams te formuleren. In deze blog voor Panorama lokaal schrijft ze hoe het creëren van een fijne wijk helpt bij het betrekken van bewoners in de energietransitie.
/actueel/blog;lees verder...
190613GHpalolocaties0532000x1333kl.jpg
blog

Ronald Camstra: met nieuwe energie aan de slag

27 aug '19
Panorama Lokaal wordt - vanwege het experimentele opzet van de prijsvraag - getest met coalities in twee gemeenten. Een van deze coalities bestaat uit de gemeente Haarlem, woningbouwcorporatie Pré Wonen, de wijkraad Molenwijk en de stadsarchitect. Zij hebben gezamenlijk de wijk Schalkwijk (Haarlem) ingediend als locatie. Vastgoeddirecteur van Pré Wonen, Ronald Camstra, vertelt over zijn ervaring met de voorbereidingsfase van de prijsvraag.
/actueel/blog;lees verder...
Minzepresentatie1.jpg
blog

Blog Minze Walvius: traditioneel verkeersbeleid houdt innovatie tegen

30 jul '19
Minze Walvius is een veelzijdig ondernemer, adviseur en projectontwikkelaar in het werkveld van mobiliteit en bereikbaarheid. In deze blog voor Panorama Lokaal beschrijft hij hoe het traditioneel verkeersbeleid innovatie tegenhoudt. ‘Wie wil er niet wonen aan een park, een plein of een waterpartij? Deze locaties zijn niet voor niets het duurst. Waarom wonen er dan zoveel mensen aan een parkeerplaats?”
/actueel/blog;lees verder...
Schuifhuis2.jpg
blog

Blog Daan Zandbelt: de buitenwijk als springplank

30 jul '19
Architect en stedenbouwkundige Daan Zandbelt is sinds september 2016 Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. Als lid van het College van Rijksadviseurs is hij één van de initiatiefnemers van Panorama Lokaal. In deze blog beschrijft hij de kansen voor de wijken aan de randen van de stad. ‘Buitenwijk en buitengebied hebben elkaar veel te bieden, maar zij kennen elkaar niet zo goed.’
/actueel/blog;lees verder...
presentatiePanoramaNL20181206BKFF76s.jpg
blog

Naar een rijker, hechter en schoner Nederland.

19 jul '19
Ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal is geïnspireerd door Panorama Nederland, een toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. In Panorama Nederland laat het College van Rijksadviseurs zien dat de grote maatschappelijke vraagstukken van nu, juist de sleutel zijn voor welkome en structurele verbeteringen van ons land.
/actueel/blog;lees verder...
PALObeeldcampagnefase12667x16671.jpg
blog

Panorama Lokaal zoekt locaties: doe mee!

30 jun '19
Het College van Rijksadviseurs roept gemeenten en wooncorporaties op om mee te doen aan Panorama Lokaal, een ontwerpprijsvraag om woonwijken aan de stadsranden een positieve impuls te geven. Met Panorama Lokaal wil het College van Rijksadviseurs ontwerp- en verbeeldingskracht inzetten om woonwijken uit de jaren ’60, ‘70 en ’80 klaar te maken voor de toekomst.
/actueel/blog;lees verder...